První dojem - Mobile Suit Gundam: Iron Blooded Orphans


Po nesmírně zmatečné Reconguistě od Tomina přichází nový AU Gundam, tentokrát z profilického pera Mari Okady (scénáristka Toradora, Anohana..). V duchu tradičního gundamu to soustředí na dětské vojáky (od toho taky název, železní sirotci) v konfliktu dospělých, zbytečnost války a vesmirné nacisty. (Kosmický autismus tam předpokládám bude časem taky) Přišlo mi to dost podobný Aldnoah Zero, který mi zase přišel tématicky podobný Gundamu, takže se kruh uzavírá.

Přijde nevinná princezna propagující mír a její frakce (vesmírných nacistů) se jí pokusí zabít. Naštěstí jí protagonisté zachrání. Na rozdíl od zbytečně perfektní Asseylum je teda Kudelia Aina Bernstein typické naivní nemehlo, byť v třetím díle se vyznamenala svojí pohotovostí. Postavy jsou zajímavé, ale ne nesmyslné jako v Reconguistě.

Zvlášť dynamika dvou protagonistů je fantastická. Orga je defacto vůdce celé bandy. Mikazuki je jeho slepě loajální útočný pes a chladnokrevný zabiják, u kterého ale místy prosvítá vlastní osobnost. Jsou to však -na anime poměry- detaily (jako když si hrál s darovaným náramkem, nebo jeho názory v konverzacích s princeznou). Na rozdíl od Inahoa z A/Z ale jde znát, že je nějak mentálně poškozený. Takový míň (nebo víc?) šílený Setsuna z 00.

Samozřejmě jako modelář-amatér jsem naprosto udělaný z modelů na obou stranách. Gundam Barbatos vypadá prostě fantasticky, byť jeho proporce nemusí být pro každého. Je to poměrně odvážný design.

Jo, a všichni bojují bez triček, protože i tenhle Gundam je jako vždycky fujoshi bait. Na tohle se každý týden těším nejvíc, po 00 to fakt vypadá na decentní Gundam, a 00 vyšel v roce 2007.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Creating my own Point of Sale system, Part 0: Start

Creating my own Point of Sale system, Part 1: Design

Asian Squad